Kamaszgerinc

Megdöbbentő jelenség napjainkban, a gerincpanaszok egyre korábbi életkorban történő kialakulása. A szakemberek véleménye szerint gerincpanaszok még néhány évtizede 40 éves életkor után kezdődtek, de ma már a huszonéveseknél sem ritka a gerinc valamely szakaszának fájdalma.

És ez a tendencia valószínűleg súlyosbodni fog. Hiszen régen 6-7 évesen kezdtek huzamosabb ideig ülni a gyerekek, amikor iskolába kerültek, manapság a 2-3 évesek is órákat töltenek a tévé előtt, vagy nyomkodják a telefont. Ilyenkor még a csontjaik „puhák” és a görnyedt tartáshoz formálódnak. Később, iskolás korban csak emelkedik az üléssel töltött órák száma.

Nagyon fontos, hogy a szülők rendszeres testmozgásra szoktassák gyermeküket. Kamaszkorban a legnehezebb ezt elérni, mert az életkori lustaság fokozódásával egyre érdekesebbé válik a virtuális világ. Pedig ilyenkor kellene az izomzatnak lépést tartani a csontozat hirtelen növekedésével, mert ebben az időszakban alapozzuk meg a felnőttkori testtartásunkat.

De mit tegyen a szülő, ha sokat ül a gyermeke? Próbáljuk kialakítani az optimális ülőhelyzetet, olyan székkel, ami egyenesen tartja a gerincet, támasztja a derekat, és a monitor szemmagasságban legyen elhelyezve. Figyelmeztessük, korrigáljuk a testhelyzetét, addig, amíg a jó testtartás megszokottá nem válik. A telefont akár hason fekve is lehet használni, megtörve az üléssel eltöltött időt! Segítsünk kialakítani a jó berögződéseket, mert ezek egy életre szólnak!

Illusztráció: Jesper Aggergaard on Unsplash