A Fehérvári Praxis Konzorciumról

A Fehérvári Praxis Konzorcium 2019. novemberében  sikeresen pályázott a Három generációval az egészségért program II. megvalósítására.

„Háziorvosok Fehérvár Egészségfejlesztéséért” program keretében lehetőség nyílik a Három generációval az egészségért program II. megvalósítására, mely az egészségügyi alapellátás fejlesztését, valamint az alapellátásban résztvevő szereplők együttműködését állítja központba, bevonva ugyanakkor a szakellátást, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház munkatársait, az Egészségfejlesztési Irodát, valamint a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Humán Szolgáltató Intézetét is

A konzorciumot 5 felnőtt és 1 gyermek körzet alkotja. Négyen együtt dolgozunk Székesfehérvár Batthyány utcai rendelőjében: Dr. Sarafi Andrea, Dr. Szunyog-Csőke Nóra, Dr. Csizmazia Péter és Dr. Bráth Endre. Dr. Incze Judit Éva a Szekfű utcai, Dr. Sánta Lajos az Esze Utcai rendelőben. A szűréseket a Batthyány utcai rendelő szolgálja. Munkánkban Takács Klára gyógytornász és Viola Veronika dietetikus is részt vesz.

A pályázat keretében cél a szív- és érrendszeri prevenciós és gondozási, a rosszindulatú daganatos betegségek szűrését és korai felismerését elősegítő, valamint a gyermekek körében végzett egészségfejlesztési programok megvalósítása, illetve a lelki egészség támogatása. 

További cél a magyar lakosság egészségértésének javítása és egészséges életmódjának elősegítése, különös tekintettel a gyermekek körében a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás elterjesztésére, valamint a dohányzás megelőzésére és a leszokás támogatására. 

A pályázati program hosszú távú célja – összhangban a Kormány által elfogadott Egészséges Magyarország 2014-2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia, valamint a Nemzeti Keringési-, Rákellenes-, Gyermekegészségügyi és Mentális Egészségügyi Programok céljaival – a koszorúér betegség, valamint a stroke okozta korai (65 év alatti), és a daganatos betegségek okozta halálozás csökkentése, illetve a gyermekkori elhízás megelőzése és a dohányzás visszaszorítása. További cél a szélütések miatti maradandó károsodások mértékének csökkentése, valamint a cukorbetegség és az elhízás előfordulása növekedésének megállítása, illetve a lelki egészség támogatása. 

Célunk betegeink egészségi állapotának javítása, az egészségük megőrzése.

Dr. Bráth Endre

Illusztráció: Marcelo Leal on Unsplash