NYAKI EREDETŰ FEJFÁJÁS, SZÉDÜLÉS, FÜLCSENGÉS

A mai rohanó világunkban a napi rutinunk része, hogy ha fáj a fejünk, akkor beveszünk egy tablettát. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a fejfájások közel ötven százalékáért, a szédüléses jelenségeknek pedig a negyven százalékáért a felső nyaki gerinc működészavara tehető felelőssé. Ezt azért fontos tudni, mert amíg karzsibbadás, vállövi panaszok esetén gyakran gondolnak a nyakcsigolyákra, addig fejfájás, szédülés, fülcsengés, toroktáji szorító érzés esetén lényegesen kevesebb esetben.

A nyakizmokból eredő fejfájás oka lehet az izmok tartós megfeszülése, részben magukban az izmokban, valamint az ín tapadáspontokon kiváltott receptor irritáció. Az izomeredetű fejfájás jellemzője a nem reggeli, inkább délutáni, hosszabb ülés utáni kezdet, a tompa, mély, inkább sajgó jelleg. Az ilyen panaszokkal szenvedők gyakran ülőmunkát végzők, vagy olyan munkát végeznek, ahol a nyakuk órákig egy rossz pozícióban van (pl. fogorvos, kozmetikus). Az előrehelyezett fejtartás miatt a csigolyák elcsúsznak egymáson, hosszú távon testünk alkalmazkodik ehhez a rossz pozícióhoz, bizonyos izmok rövidülnek, más szöveteink megnyúlnak. A megváltozott statikai helyzet nyomást gyakorol az itt futó idegekre és erekre, ezáltal nyomástüneteket okoz. 

Gyakran vezet nyaki eredetű panaszokhoz az állandó stressz, melynek hatására felhúzzuk vállainkat a fülünk felé, nyakizmainkat görcsösen összeszorítjuk, ezáltal az itt futó ereket, idegeket összenyomjuk, megakadályozva ezzel a zavartalan működést. Ez is vezethet fejfájáshoz, szédüléshez, fülcsengéshez. Az ilyen típusú panaszok gyakran együtt járnak a nyakmozgások beszűkülésével, tarkótáji kellemetlen érzettel és szinte mindig fokozódnak a hosszan tartó rossz helyzetben végzett tevékenységre.

 Tehát gondoljuk át, hogy mi vezethet nyaki eredetű problémakörhöz:

→  nyakunkat egy oldalú terheljük, legtöbbször ülő munka során, rossz, hanyag testhelyzetben

→  napunk nagy részében fennálló stressz krónikus izomfeszültséget okoz

→ mozgásszegény életmódot élünk

Mivel a fájdalmat nyaki hátsó részén található izmok, szövetek túlzott feszessége okozza, elsődleges a nyak kezelése. Az izmok lazítása, relaxációja mellett fontos a nyak tornáztatása, speciális korrekciós mozdulatok megtanulása és rendszeres gyakorlása a panaszok csökkentése érdekében. A tartós javuláshoz fontos a helyes testtartás kialakítása az ülőmunka végzése közben. Ajánlott az egyoldalú terhelést kompenzálni rendszeres testmozgással, munka utáni aktív szabadidős tevékenységgel, sportolással. Egyéb fizikoterápiás kezelések is hatékonyak lehetnek: például elektroterápiás vagy ultrahang kezelések, mindezeket az orvos javaslata szerint. Jó hatásúak az izmokat lazító gyógynövényes krémek, akupunktúra, bizonyos esetekben a nyak manuálterápiás kezelése.

Illusztráció Lucija Ros on Unsplash