CSÍPŐ KÖRNYÉKI PANASZOK

A mozgásszervi megbetegedések közül a gerincpanaszok után az egyik leggyakoribb probléma a krónikus csípőízület környéki fájdalom Ez komoly kihívást jelent a mindennapokban, mert jelentősen befolyásolja a fizikai aktivitásunkat, a járástávolságot, életminőséget. Ennek a panasznak számos oka lehet, de tipikusan három egy mástól elkülöníthető problémához vezethetők vissza a panaszok. 

1. Gerincből lesugárzó csípőfájdalom

2.Csípőízületi kopásból eredő csípőfájdalom

3.Izom túlfeszülésből eredő csípőfájdalom

1.

A gerincből lesugárzó csípőfájdalom hátterében gyakran gerincsérv (discus hernia), vagy annak egy kialakulóban levő, kezdeti állapota van. Ha a csigolyaközti résből porcszövet kerül hátrafelé a gerinccsatornába ott térszűkítést hoz létre, ami irritálja a kilépő ideget, ami csípő és a láb beidegzéséért felel. Fontos tudni, hogy ennél a folyamatnál kezdetben mindig egy derékfájdalom alakul ki, majd fokozatosan halad a panasz a csípő irányába. (Súlyosabb esetben a comb és a lábszár felé is). A tünetek kialakulásában szerepet játszik a derekunk egyoldalú, megerőltető terhelése, de gyakoribb az ülőmunkát végzőknél a fokozatosan kialakuló, vagy egy rossz mozdulatra fellépő fájdalom. Emelés, hajlongás, cipekedés mindig fokozza a panaszokat. Tipikus tünet, hogy hosszan tartó ülés után nehéz a derekunkat kiegyenesíteni, kell néhány perc, hogy a görnyedt testhelyzetből fel tudjunk egyenesedni. További tipikus tünet, hogy a derekunk kötött, feszes, merev, valamint hason fekve a karok nyújtásával nagyon nehezen kivitelezhető a gerincünk hátra hajlítása, úgy érezzük, hogy „eltörik a derekunk”.

2.

A csípőízületi porckopás (artrózis) a porc leépülésével járó folyamat. Kialakulásának okait két csoportba soroljuk.

Elsődlegesnek nevezzük azt a csípőkopást, amely az ízületi porc elhasználódása és anyagcserezavara miatt alakul ki. Általában 50 éves kor felett kezdődik, bár önmagában a kor előrehaladása nem vezet csípőkopáshoz. 

Másodlagos kategóriába pedig a már korábbi csípő probléma talaján kialakuló ízületi degenerációt soroljuk. Például baleset, veleszületett csípőficam, gyermekkori csípőbetegség.

 A betegek fő panasza a csípőízület fájdalma, mozgáskorlátozottsága és az ebből következő sántítás.

Kezdetben elinduláskor érezhetünk fájdalmat, tipikus tünet a reggeli indítási fájdalom, amely járásra, vagy mozgatásra enyhül. Ahogy súlyosbodik az ízületi kopás mértéke, terhelésre egyre inkább fokozódnak a fájdalmak, majd állandósul egész napra. A fájdalom keletkezhet mélyen a csípőben, a lágyékhajlatban vagy a keresztcsont irányában és akár a térdbe is lesugározhat. A sántítás a csípőkörüli izmok következményes gyengülése miatt jelentkezik. A fájdalom miatt a terhelés a másik végtagra helyeződik át, így az izomzat a csökkent igénybevételre izomgyengüléssel, sorvadással reagál, az egyensúly felborul, és sétáláskor bicegésben nyilvánul meg.

A mozgáskorlátozottság miatta betegek mindennapi életvitelükbe akadályozottá válnak. Kezdetben a helyváltoztató mozgás válik nehezebbé (pl. lépcsőn járás) később már egyszerűbb tevékenységet, akár egy zokni felhúzását sem könnyű megoldani.

Egyik biztos jele a csípőízületi kopás folyamatának, hogy a csípőízületek mozgástartománya korlátozottá kezd válni. Tipikusan a térd hashoz húzása, valamint a terpesztés válik nehezen kivitelezhetővé. Könnyen tesztelhetjük magunkon, ha hanyatt fekve a térdeket behajlítjuk, talpra tesszük, két térdet egymástól távolítjuk, akkor érezzük a mozgás korlátozottságát, feszülését. Ha csak egy oldali a folyamat, akkor láthatjuk az egyik oldali aszimmetrikus befeszülést.

3.

Izom túlfeszülés miatti csípőfájdalom-Piriformis szindróma

Van egy izom a csípőízületünk közelében, ami az előző, ismertebb problémákhoz hasonló képet mutat, a fájdalom oka nem a gerincben, nem a csípőízületben, hanem ebben a kis izomban található.  A piriformis izom mélyen a farizmok alatt, a csípőízülethez közel elhelyezkedő, lapos körteformájú izom (musculus piriformis) A piriformis izom alatt húzódik az emberi test egyik leghosszabb, legvastagabb idege az ülőideg. Amennyiben a piriformis izom feszes, vagy sérült, esetleg valamilyen okból kifolyólag meg van zsugorodva, akkor könnyen nyomás alá helyezheti az ülőideget.

A Piriformis szindróma rendszerint enyhébb, bizsergő fájdalommal kezdődik a fartájékon, ami inkább a zsibbadáshoz hasonlatos. A fájdalom fokozatosan erősödik, előbb-utóbb az ülőideg mentén a combba vagy az egész lábba lesugárzik, viszont deréktáji panasz egyeltalán nem jellemző. A piriformis szindróma tünetei leggyakrabban a hosszantartó ülés alkalmával jelentkeznek, például egy nagyobb autóút során. Az ülés mellett a megterhelő mozgás is okozhatja a panaszokat (megterhelő futás, lépcsőzés). 

A Piriformis szindrómát nehéz felismerni, könnyen összekeverhető más gyakoribb kórképekkel, mint például a porckorongsérv, valamint a képalkotó felvételeken (például röntgen felvételen) nem látszik. Tipikus jele a szindrómának, ha erre az izomra helyileg rányomva fájdalmat erős, éles fájdalmat érez a beteg, de ez nem mindig kivitelezhető, mert egy másik izom és gyakran vastag zsírréteg is fedi. Az izom nyújtási tesztjével egyértelműen észlelhető az izom fájdalmas befeszülése, összehasonlítva a nem fájdalmas oldallal érezni lehet a feszülésben való jelentős különbséget. A teszthez háton fekvésben helyezkedünk el, talpra tesszük mindkét lábunkat, majd a jobb lábat keresztbe helyezzük a balon, a jobb boka külső része a bal térdre kerül. A bal combot átfogjuk és kissé a mellkas fele húzzuk, a jobb tenyérrel enyhén a jobb térdet eltolhatjuk magunktól. Ezzel a teszttel a jobb oldali piriformis izmot tudjuk tesztelni.

Ha a mozgásszervi betegségek tüneteit érezzük magunkon, fontos orvoshoz, szakemberhez fordulni. Tanácsos részt venni egy gyógytornász által végzett alapos állapotfelmérésben, valamint egy komplex szemléletű kezelésben, mely során a szakember a probléma okának felderítése után célzott, személyre szabott terápiát és gyakorlatsort alkalmaz. A problémák jól karban tarthatók gyógytornával, fizioterápiás kezelésekkel. Lényeges a beteg aktív közreműködése, hogy megtanulja a számára célzott gyakorlatok otthoni kivitelezését is.

Nagyon fontos, hogy megismerjük testünk jelzéseit, hogy saját kezünkben tarthassuk az egészségünket!

Fényképek: Takács Klára

Illusztráció: Jasmin Chew on Unsplash