Frontérzékenység

Az időjárás érzékeny fájdalmakat sokan érzik úgy, hogy „fájnak a csontjaim”, mikor jön egy front. A testünk nagyon sok mindenre reagál, ami a környezetünkben változik, olyan dolgokra is, amit érzékszerveinkkel nem tudunk egyértelműen beazonosítani, vagy nincs is rá igazán érzékszervünk. Vannak olyan érzékelőink, receptoraink, amit baroreceptoroknak hívnak, a legtöbb a szövetközötti térben, de leginkább a felszínes szövetközötti állományunkban van belőlük rengeteg. Ezek a receptorok a külvilágból érkező nyomásváltozást érzékelik.

Az emberek egy része ezekkel a receptorokkal érzékeli a nyomásváltozást és ott jelentkezik a panasz, ahol, a legkevésbé működik jól a szervezetünk. A testünk érzékeli a változást, és ez sokféle tünetben megnyilvánulhat.

A leggyakoribb tünetek:

-ízületi fájdalom

-vérnyomásingadozás

-fejfájás

-alvászavar, levertség, nyugtalanság

-szív és érrendszeri problémák

Elgondolkodtató, hogy minden embernek ugyanaz a receptora van, mindenki ugyanazt a nyomásváltozást érzékeli, mégis minden ember másképp reagál ezekre a változásokra. Vannak, akik semmit sem éreznek meg ezekből a hatásokból, mások pedig akár hetente szenvednek tőle.

Mitől függenek ezek a reakciók?

-egyéni érzékenység, vannak alkatilag érzékenyebb emberek, akik a legkisebb változásokra is érzékenyen reagálnak

-testiállapotunk (mennyire vagyunk kipihentek, mennyire egészséges a táplálkozásunk, van-e túlsúlyunk, milyen az immunrendszerünk állapota)

-lelki állapotunk (milyen családi és munkahelyi körülményben élünk, milyen szociális biztonságban élünk, mekkora pszichés terhelésnek vagyunk kitéve)

-mennyi sport, mozgás van az életünkben, mennyi letapadás van a testünkben, milyen sérülés, túlterhelés vagy műtét nyoma zavarja a szöveteinket

Nagyon sok környezeti hatást tud kompenzálni a szervezetünk, ha jól vagyunk testileg, lelkileg. Ha túl sok területen túl sok inger ér bennünket, akkor egy időjárásváltozás is boríthatja a rendszert. Ilyenkor a testünk leggyengébb láncszeme fog jelezni, az a struktúra a testünkben, ami legjobban zavarja a testet. Valakinek egy tíz évvel ezelőtti műtéti heg fog fájni, vagy viszketni. Akinek egy ízületét érte sérülés vagy megerőltetés, akkor a környező szövetek túlterhelődése miatt ott fog panasz jelentkezni. Fejfájás, magas vérnyomás jöhet elő, ha a stressztől, a hosszú órákig tartó helytelen üléstől túl van terhelődve a nyaki területünk. Sokan azért nem tudnak aludni, mert a vegetatív idegrendszerünk már egy ideje túlterhelésben dolgozik. Nagyon változatos a tünetek előfordulása.

Ha azt szeretnénk, hogy ne fájjon, ne legyen panaszunk, akkor a zavaró tényezőket kell kiiktatni a testünk harmonikus működésének az útjából. Sok mindent tehetünk, amivel tehermentesíthetjük a szervezetünket.

Néhány gyakorlati példa erre:

-egészséges táplálkozás, minőségben és mennyiségben a szervezetünknek ideális tápanyagbevitel (együnk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészthető ételeket

-időben több, minőségben jobb alvás (akár egy kényelmesebb matrac vásárlásával)

-kikapcsolódást nyújtó szabadidős tevékenység, hobby rendszeres gyakorlása

-rendszeres mozgás, sport lehetőség szerint a természetben, szabad levegőn

-sérüléseink, ízületi és izomproblémáink megfelelő, szakember által irányított karbantartása

Frontérzékenységünk tehát gyakran a testünk egy jelzése, hogy az a bizonyos „pohár” túlságosan tele van. Ha ilyenkor beveszünk egy fájdalomcsillapítót, gondoljuk át, hogy még mit tehetünk, mivel tudjuk egészségünket segíteni, támogatni, tehermentesíteni. Minél többet teszünk magunkért, annál kevésbé fog megviselni bennünket a következő fronthatás.

Forrás: Quastné Rigó Katalin (Oriolus-Med, előadás)

Illusztráció by NOAA on Unsplash